Naša okolica ponuja veliko priložnosti, da aktivno preživite svoje počitnice. Na izbiro imate pohodništvo, kolesarjenje (možnost izposoje koles na kmetiji), smučanje ali preprosto potepanje po okoliških hribih ter spoznavanje kulture. Kmetija je družinam prijazna. Otroci lahko na kmetiji doživijo pravo pustolovščino. Poleg živali, ki jih lahko skupaj z lastnikom hranijo in spoznavajo, imajo na voljo zunanja igrala (gugalnice, peskovnik, trampolin, majhen kozolec, namenjen za igro …).
Še posebej privlačna je pustolovska igra lov za lesenim zakladom Kmetije Samec (Wooden treasure hunt). Skrivnostni zemljevid, skriti namigi, iskanje lesenih kovancev, spoznavanje okolice kmetije, izlet skozi gozd vas popelje do zaklada Kmetije Samec. Igra je primerna za vse starosti, za skupine, družine in pare.

Mimo kmetije potekajo tri tematske poti, in sicer:

  • MEŠKOVA POT, poimenovana po pisatelju in duhovniku Franu Ksaverju Mešku. Pot vodi dalje po naravi mimo kapelic, mogočnih dreves, kmetij in kašt do sv. Neže na Vrhah, ki je skrita v jami. Posebna zanimivost ob poti je »Strčkov britof«, ki ga je v svojih zgodbah omenjal tudi Lovro Kuhar – Prežihov Voranc.
  • POT RIMLJANOV, ki je nastala v vasici Sele pod Uršljo goro po sledovih nekdanje rimske ceste. V času Rimljanov je bila v Starem trgu pri Slovenj Gradcu pomembna rimska postojanka Colatio, na poti iz Celja (Celeie) do Celovca (Virunuma).
  • POT PLEŠIVEC, ki vas bo popeljala po zanimivih soteskah, gozdovih in pašnikih na obronkih Uršlje gore, ob njej pa vas bo prevzela pestra raznovrstnost rastlinstva ter lepota pokrajine. Pot pelje mimo Plešivškega mlina, nekdanje domačije staršev Hermana Potočnika (Noordunga), prvega snovalca vesoljskih poletov.